A fiber boost can reduce the risk of heart disease and diabetes in 7 out of 10 adults

01 февруари 2022 г. – Увеличаването на съдържанието на фибри в ежедневните храни, включително печени продукти, млечни продукти, супи, смутита и дресинги, ще позволи на 50% повече възрастни да получат препоръчителното дневно количество фибри в диетата си и ще намалят риска от сърдечни заболявания и диабет за по-голямата част от възрастните в Обединеното кралство, установи ново проучване на Tate & Lyle PLC (Tate & Lyle).
Добавяне на фибри към диетите

В рецензирано проучване за моделиране на данни за здравето и храненето, публикувано в British Journal of Nutrition, учени от Tate & Lyle, работещи със специализирана компания за анализ на данни Crème Global, откриха, че преформулирането на ежедневните храни с добавени фибри може:

Намаляване на риска от сърдечно-съдови и диабет тип 2 за 72% от възрастното население
Повече от два пъти броят на децата в Обединеното кралство, отговарящи на препоръката си за прием на фибри
Около 6% от населението на Обединеното кралство губят тегло чрез по-висока консумация на фибри4

Възрастните в Обединеното кралство консумират средно само 19 g фибри на ден, значително под препоръчаното количество от 30 g, като само 9% в момента отговарят на дневната цел. Ниският прием на фибри се свързва с по-високи нива на колоректален рак и рак на гърдата, сърдечно-съдови заболявания и диабет и може да наруши полезния микробиом на червата.

Д-р Кавита Карник, глобален ръководител, Хранене и регулаторни въпроси в Tate & Lyle и съавтор на изследването за моделиране на данни за здравето и храненето, обяснява: „Повечето хора разбират, че яденето на фибри помага за поддържане на нормалното функциониране на червата, но по-малко разбират, че получаването на правилното количеството фибри във вашата диета е много полезно за по-широко здраве и благополучие, включително сърдечно-съдови, имунитет, кожата, мозъка и здравето на червата. Въпреки това, за повечето хора е трудно да набавят достатъчно фибри в диетата си, без да надвишават препоръчания им прием на калории. Това е мястото, където обогатяването с фибри може да изиграе изключително полезна роля за общественото здраве – това би позволило на потребителите да продължат да ядат предпочитаните от тях продукти, като същевременно ще понижи нивата на сърдечно-съдови заболявания, диабет тип 2 и ще помогне за поддържане на здравословно тегло сред населението.

Потребителите могат да предприемат няколко стъпки, за да увеличат количеството фибри в диетата си:

Смяна на сладко върху препечен хляб с бадемово или друго ядково масло
Замяна на стандартни кисели млека с добавени фибри
Намалете приема на захар и увеличете приема на фибри, като замените от време на време лакомството с млечен шоколад с версия с „намалена захар“ с добавени фибри, за да запазите сладостта без компромис с вкуса
Разменете белия нарязан тост за закуска с обогатени с фибри зърнени храни, обозначени като „източник на фибри“ или „с високо съдържание на фибри“ на опаковката

Tate & Lyle, водещ световен доставчик на съставки и решения за храни и напитки, наскоро се присъедини към инициативата Action on Fiber на Федерацията по храни и напитки на Обединеното кралство, помагайки на потребителите да преодолеят разликата между приема на фибри и хранителните препоръки за подобряване на здравето на червата и намаляват риска от сърдечни заболявания, диабет и някои видове рак.

Tate & Lyle предлага широка селекция от разтворими фибри, като техните PROMITOR® влакна, с отличителни атрибути за много категории храни и напитки. Те включват намаляване на захарта и калориите, както и обогатяване с фибри, което помага за поддържане на по-здравословен начин на живот и осигурява хранителни ползи, като същевременно поддържа страхотен вкус.

Сара Станър, научен директор в Британската фондация за хранене, коментира: „Знаем, че имаме нужда от диети, които да променим, за да поддържаме по-добро здраве, но насърчаването на хората да правят трайни промени в поведението си е изключително трудно. Това е мястото, където преформулирането на ежедневните продукти, които хората ядат и пият, може да бъде наистина ефективно за подобряване на хранителния прием. Видяхме как преформулирането е помогнало за намаляване на консумацията на сол и е важно хранителната индустрия да продължи да прави иновации, за да произвежда по-здравословни продукти, като в някои случаи намалява хранителните вещества като сол или захар или чрез добавяне на полезни компоненти като фибри.

Ейми Глас, мениджър диети и здравна политика в Обединеното кралство, във Федерацията по храните и напитките коментира резултатите от проучването: „Постигането на дневната препоръка е предизвикателство, дори ако ядете препоръчаните 3 порции нишестена храна и 5 порции плодове и зеленчуци , това все още не отговаря на дневната препоръка за 30 г фибри. Кампанията на FDF Action on Fiber има за цел да подчертае жизненоважната роля, която играе преформулирането и разработването на нови продукти за компаниите за храни и напитки, като предоставя на потребителите по-широка гама от продукти, за да им помогне да постигнат целта по-лесно. Приветстваме това изследване за демонстриране на силата, която тези инициативи могат да имат за подобряване на националната диета и повишаване на осведомеността за ползите от фибрите като част от ежедневния, здравословен начин на живот.

Кронан Макнамара, основател и главен изпълнителен директор на Crème Global: „Използвайки математически модели с реални хранителни данни, Crème Global създава сценарии, които са мощен инструмент за оценка на потенциалните въздействия от различни интервенции, като например увеличаване на приема на фибри в